Du trenger ikke å vente lenge. Samme dag som ditt nye firma er å finne under nye foretak i søk på Brønnøysundregistrene så begynner telefonen å ringe. Det ene katalogselskapet etter det andre ringer for å fortelle deg hvor viktig det er at du er søkbar for potensielle kunder og at de kan hjelpe deg med dette. Høres jo fornuftig ut tenker man fort. Svært mange får en tøff og demotiverende start på starten med nytt firma rett og slett på grunn av at de er lurt inn i særdeles dårlige avtaler med telefonselgere.

 

En hovedregel vi vil anbefale deg når du starter nytt firma er å aldri inngå noen avtale med en telefonselger. I hvert fall ikke når det er noe så åpenbart som kataloghaier som skal tilby deg en «gratis oppføring». Du kan være sikker på at når de sier at de bare skal sjekke at opplysningene de har registrert på deg stemmer så er det ugler i mosen.

 

Du registrerte firmaet for noen dager siden, hvor stor mulighet er det da egentlig at du i mellomtiden har endret adresse, telefonnummer og e-post adresse? Særdeles liten og det er tilfelle med alle andre i din situasjon. Likevel brukes denne oppbrukte teknikken daglig til å lure godtroene nyetableringer som ikke har gjort seg mange av de verdifulle erfaringene som dem som har drevet for seg selv en stund har.

 

Dersom de skal ha deg til å svare «ok» eller lignende på en e-post eller SMS så kan du være rimelig sikker på at de egentlig ikke er ute etter å få bekreftet at firmaopplysningene er korrekte. Ett eller annet sted står det noe med liten skrift at du inngår en forpliktende avtale med dem, en avtale som er dyr og vanskelig å si opp. Du skal heller ikke bli overasket dersom de spiller inn samtalen med deg og klipper ut et lite lydklipp som kan oppfattes bekreftende av deg på en avtaleinngåelse.

Trenger man egentlig katalogoppføringer i dagens marked?

Vår påstand er at du ikke trenger katalogoppføringer i dagens marked hvor det er sosiale medier og internett som gjelder. Det du trenger er en god Facebook side og en god hjemmeside. Videre så trenge du å bli synlig høyt oppe på Google og noen positive kundeomtaler på sosiale medier og internett er heller ikke å forakte. Det er selvsagt veldig avhengig av bransje hvor det er viktig å være mest synlig men vi kan garantere at Gul.no ikke er blant dem. En online katalogside som Gul.no fungerer i praksis som ett idiotregister hvor andre telefonselgere leter etter lettlurte prospekter. Det er helt verdiløst for deg med nyetablert firma.

 

Vær generelt varsom med telefonselgere

I de aller fleste bransjer er det vesentlig å bli synlige på nett. En Facebook side for bedriften og en hjemmeside regnes som et «must» i de aller fleste tilfeller dersom du ikke er i en helt spesiell situasjon hvor du ikke trenger å tiltrekke deg kunder. Videre er det vesentlig å være synlig på google når noen søker etter leverandører i din bransje og bransjerelatert søkeord.

 

Dersom du har tid og pågangsmot så kan du gjøre mye av dette arbeidet selv. De fleste trenger imidlertid hjelp i varierende grad for å få opp en nettside, Facebook side og ikke minst bli synlige på google. Her vil du også oppleve stor pågang fra telefonselgere som tilbyr gull og grønne skoger. Atter en gang er det viktig å vise stor skepsis til telefonselgere. Sannsynligheten for at du vil finne leverandører du blir fornøyd med er mye større dersom du gjør litt undersøkelser på nett selv og sjekker anbefalinger på disse. Når du først tar kontakt med et selskap bør du allerede ha avklart at det er en seriøs aktør som kundene generelt er fornøyde med.

Hva bør nettsider og google markedsføring koste?

Hvor langt er et tau? Like vanskelig er det å svare på dette. En god nettside kan koste alt fra noen tusenlapper til flere hundre millioner. Dersom du kun trenger en enkel nettside med en firmapresentasjon, kontaktinfo og litt bransjestoff er det fullt mulig å finne en leverandør som driver et lite enkeltpersonforetak eller lite AS som leverer dette for rundt kr 10000,-. Dersom du ikke har krav til avanserte nettsideløsninger eller spesifikke krav så trenger du ikke mer enn en slik leverandør. Dersom du har tid men ikke penger så bør du absolutt vurdere å sette opp din egen nettside, det er enklere enn du tror.

 

Når det gjelder å bli synlig på Google så er det igjen noe som kan være alt fra gratis til å koste millioner. Det finnes egne firmaer som har spesialisert seg på søkemotoroptimalisering (SEO). Dersom du bare skal drive et lite lokalt firma så er dette igjen litt «overkill». Alt du trenger er en god hjemmeside som forteller litt om ditt firma, kontaktinformasjon og litt bransjestoff for å vekke tillitt hos kunder samt gjøre siden interessant for Google.

 

Videre så trenger du noen inngående linker. Dette kan du få med å oppfordre leverandører og kunder til å linke til deg. En annen god ide er å ta kontakt med nettsider med aktuelt bransjestoff og spørre om du kan kjøpe en lenke fra dem for en tusenlapp eller to. Det høres kanskje mye ut for en enkel lenke men er mye billigere enn å engasjere et eget firma til å gjøre deg synlig på internett. Dersom du driver et lokalt firma så skal det ikke mye til for å komme på første siden på google.