I forbindelse med etablering av firma er det for de aller fleste avgjørende å få opp en velfungerende nettside opp så fort som mulig. Spørsmålene som da fort melder seg er hvordan man lager en nettside og hvordan man finner et bra og billig webhotell til nettsiden.

Styr unna de aller billigste alternativene!

For de aller fleste formålene så trenger du ikke noe dyrt webhotell. Et webhotell som koster 4-500 kroner i måneden fungerer normalt mer enn godt nok for de fleste enkle nettsider. Det du skal styre unna er løsninger som er enda billigere enn dette. Da må leverandøren av webhotellet gjøre noe for å kompensere for den lave prisen og den mest vanlige måten å gjøre dette på er å sette flere kunder på den samme serveren noe som på et tidspunkt går kraftig ut over ytelsen og nettsiden vil bruke lang tid å laste opp for brukere.

Velg et billig webhotell i Europa

Det er mange gode og billige webhotell rundt hele verden. Problemet med å velge webhotell i Nord Amerika eller Asia er den store fysiske avstanden, noe som vil føre til noe lengre responstid. Det trenger ikke å være så mye men er likevel nok til at du kan bli straffet av google og nettsidens brukere som velger alternativer foran din side. De tidene hvor internettbrukere aksepterte å vente lenge på at en side ble lastet tilstrekkelig til at man kunne begynne å konsumere innholdet er definitivt over.

 

Du bør derfor velge et webhotell i Europa eller aller helst Norge. Problemet med norske alternativer er at de er litt dyrere. Det du sparer på i noe kortere responstid på grunn av den korte avstanden kan du kompensere med å velge et webhotell av høyere kvalitet og dermed kompensere for dette og vel så det.

 

Dersom du skal velge et webhotell i Norge så er proisp.no en aktør med mange gode anbefalinger. Vær oppmerksom på at disse har servere i både Norge og i Europa så vær oppmerksom på dette slik at du får et norsk webhotell. Hvis ikke kan du heller velge et europeisk webhotell med bedre spesifikasjoner til tilsvarende eller lavere pris.

 

I Europa er det en rekke bra og billige webhotell. Hawkhost er en tilbyder som vi selv har god erfaring med. Her får du veldig gode priser og samtidig god kvalitet på tjenestene.

 

One.com er en annen populær aktør for nordmenn. De hadde tidligere problemer med trege servere men dette skal ha blitt bedre de seneste årene. Vi vil nok likevel ikke anbefale dette dersom du skal ha god kvalitet på nettsiden din og samtidig ha frihet i forhold til hva du kan gjøre på webhotellet ditt.

 

Når du leter etter et godt webhotell bør du styre unna typiske sammenligningssider på internett. Nesten uten unntak får slike sider sine inntekter i form av provisjoner fra aktørene de sammenligner. Her er det ikke kvalitet som gir den beste anbefalingen men den aktøren som utbetaler mest i provisjon til sammenligningsnettsiden. Her er det en tydelig likhet med norske sammenligningssider for forbrukslån og kredittkort.

 

Disse provisjonene er ofte veldig høye i kombinasjon av lave priser på webhotellet. Dette gir webhotellet svært lave marginer noe som resulterer i at de har presset flest mulig brukere inn på den enkelte webserveren. Dette resulterer i trege nettsider. I tillegg vil de gjerne forsøke å pakke på deg ekstratjenester for at du skal oppleve bedre sidehastighet, noe som ikke burde vært nødvendig. Svært få blir fornøyd hos slike tilbydere.

 

I stedet for å finne anbefalinger på typiske sammenligningssider så vil vi heller anbefale det tunge forumet webhostingtalk.com. Der finner du tråder med ekte anbefalinger og vurderinger fra reelle brukere av de forskjellige webhotellene. Dette er også et fint forum å lese seg opp og lære mer om hvordan du utvikler nettsider og utnytter webhotellet ditt. Det er også en fin side å hente informasjon på dersom du er interessert i å leie egen VPS (virtuell privat server) eller dedikert server (egen fysisk server).

 

Vurder VPS eller egen dedikert server

Dersom du er litt datakyndig eller lærevillig så bør du absolutt vurdere å la din nettside ligge på egen VPS server eller dedikert server. Dersom du ikke føler deg kompetent nok til å ta på deg oppgaven så kan du leie deg en administrert server, også kalt "managed server". Det betyr at firmaet du leier serveren hos setter denne opp i henhold til dine ønsker og optimaliserer den mest mulig i forhold til det du skal bruke den til. Dette samtidig som sikkerheten ivaretas med oppdatert programvare, brannmur og gode backup rutiner. Her er det selvsagt viktig, som i så mange andre sammenhenger, å velge en seriøs aktør.

 

Fordelene med egen dedikert server eller VPS (virtuell privat server) er mange. For det første blir du ikke påvirket av annen trafikk enn din egen i motsetning til hva det påvirker på et tradisjonelt webhotell. Dersom en annen nettside, som en annen kunde på webhotellet får unormalt mye trafikk eller blir hacket, blir tungt belastet så vil det påvirke alle brukere av webhotellet i forhold til redusert ytelse. Slik er det aldri på en dedikert server og normalt heller ikke på en VPS server dersom denne er satt opp riktig og fornuftig.

 

Den andre store fordelen med egen server fremfor webhotell er at du kan optimalisere serveren i forhold til den programvaren du bruker. Et webhotell skal håndtere svært mange forskjellige programvarer og funksjoner og det velges derfor mellomløsninger og sikkerhetsløsninger som er langt ifra ideelle dersom man ser på enkle webpubliseringsløsninger som Wordpress eller Joomla.

 

VPS og dedikert server er mye billiger enn du tror.

Du kan faktisk få en fullt brukbar dedikert server for kr 500,- pr. mnd. hos volumtilbydere som online.net, Ovh eller Hetzner. Dersom du har behov for en administrert server (managed server) så kan du fint få en velfungerende for rundt tusenlappen i måneden.

 

En VPS server kan du få enda billigere, faktisk helt ned i 50 kroner måneden selv om du nok bør gå opp noe i pris for å få et bra forhold mellom ytelse og pris.

Backup, backup og backup. Aldri slurv med dette!

Uansett hvor seriøs du tror din webhost er så må du aldri legge alle eggene i deres kurv. Pass alltid på å ha gode backup rutiner som du lagrer flere plasser. En feil veldig mange gjør er at de aldri tester backupen sin. De tror de tar en velfungerende backup man har aldri testet hvordan og om det i det hele tatt er mulig å få en webside opp å gå igjen ved hjelp av eksisterende backup. Dette gjelder uansett om du "hoster" din nettside på et tradisjonelt webhotell, VPS eller dedikert server.

 

En typisk men katastrofal feil mange nybegynnere gjør er at de kun tar backup av filene via ftp samtidig som de glemmer hele databasen. Da sitter du i praksis kun igjen med mer eller mindre verdiløse data som du i beste fall kan bruke i oppbyggingen av en ny side med helt nytt innhold. Dersom du er en av de få som bare har en nettside med statisk innhold uten bruk av database så gjelder dette selvfølgelig ikke men det er svært sjeldent tilfelle nå om dagen.

Velg pris og kvalitet ut ifra behov og omfang av din forretning

Størrelsen og omfanget på din forretning eller planlagte forretning, er naturligvis avgjørende for hvor mye ressurser du skal legge i produksjon og hosting av en nettside. Det samme gjelder når det kommer til hvilken type forretninger du skal drive. Dersom du skal drive en nettbutikk og dette skal være hovedbeskjeftigelsen din så har du selvfølgelig et større behov for en rask og velfungerende nettside enn et firma som er en håndverkerbedrift. Dette selv om siste nevnte gjerne har større omsetning enn nettbutikken.

 

For små og mellomstore bedrifter som ikke har store besøkstall og kun trenger en nettside til å inneholde en firmapresentasjon, litt fagstoff og kontaktinformasjon så er et helt standard seriøst webhotell som koster mellom kr 500,- og kr 1000,- i året mer enn nok.

 

Dersom du driver en liten nettbutikk så kan det være fornuftig med en VPS server selv om et webhotell kan være tilstrekkelig i begynnelsen. Dersom du driver en større nettbutikk eller en stor nettside med mye trafikk så bør dette "hostes" på en dedikert server.

 

Det bør i slike tilfeller også foretas vurdering av hvor kritisk nedetid er og om det skal settes opp en "speilet server" på annet lokasjon med såkalt "failover" løsning som automatisk sender trafikken til den andre serveren dersom det er feil på den ene. Her kan du igangsette fordyrende tiltak for bedre hastighet, sikkerhet og oppetid etter hvert som virksomheten vokser.

 

For de aller fleste holder det med enkle løsninger og det er mye oversalg ute i markedet. Hovedbudskapet er å ha en så enkel løsning som mulig som er lett å flytte dersom du er misfornøyd der du er. Nye seriøse "hoster" pleier alltid å hjelpe med flytting men kan ikke hjelpe med håpløse kontrakter hvor du er bundet opp mot en leverandør på forskjellige kreative måter.

Velg en aktør som har vært i markedet noen år

Et av de vanligste rådene man finner på internett uansett om det gjelder webhotell, VPS server eller dedikert server, er å velge en aktør som har vært i markedet i en del år. Dette er ikke et særlig grunder vennlig råd men likevel et råd du bør følge. 

 

Nye aktører har gjerne mer tekniske problemer på grunn av ny infrastruktur og manglende erfaring. Det er forøvrig en kjensgjerning at det store flertallet av nyetableringer ikke finnes i markedet noen år senere. Ingenting er mer frustrerende enn å plutselig oppdage at din tilbyder har valgt å skru av serverne og legge ned forretningen, lite visste du at du var en av få kunder og at forretningen ikke gikk rundt. Det er lett å fremstå som et stort og seriøst firma på internett selv om man nesten ikke har kunder. Minimer denne risikoen ved å velge etablerte aktører som har vært lenge på markedet og som hvor det finnes mange ekte anbefalinger på internett.

 

Bruk heller mer av pengene på gode backup rutiner. Tapte data er tapt for godt mens du kan flytte fra et dårlig webhotell. Det er også en fordel å velge en webhost hvor du enkelt kan bestille oppgradering av den tjenesten du har uten behov for tungvinn flytting av nettsiden.